dijous, 18 de juny del 2009

30 d'abril. Dia Internacional del Sabotatge

PDF Imprimir e-mail
escrit per Quico Sabater
dijous, 19 abril de 2007

Des del Col·lectiu Acció Autònoma manifestem que contra tota injustícia i opressió el sabotatge i l'acció directa són eines vàlides, entre d'altres, per defensar-se de les agressions.

El sistema capitalista ens escanya cada dia en forma de sous de misèria, precarietat i assassinats laborals, preus de vivenda i lloguer abusius, agressions constants al medi ambient, i un llarg i desgraciat etc. Per tant creiem que sobren els motius per lluitar dia a dia contra l'estat i el kapital.

Igualment fent una mica de recull d'història hem vist que al llarg del temps diversos col·lectius, grups i moviments han celebrat un dia concret com a dia internacional del sabotatge com a forma de visualitzar la lluita que es porta a terme dia a dia.

I així és com ho entenem des d'Acció Autònoma i és per aquest motiu que ens n'hem fet ressò en l'escrit que hi ha a continuació i que hem utilitzat pel diptic que anuncia les activitats del kasal okupat i autogestionat Joan Berney(Kasalet) del mes d'abril.

Segons algunes fonts el dia internacional del sabotatge caldria situar-lo abans que la data del primer de maig fos inscrita al calendari laboral com a festiu en honor a les víctimes d’una fabrica de Chicago en la qual un grup d’obrers van morir en un incendi al no poder sortir ja que l’empresari els havia tancat a dins.

Precisament cada primer de maig ,per denunciar les condicions laborals i exigir millores i recordar als obrers morts a Chicago, es feien arreu jornades de vagues. En moltes fàbriques per aconseguir para la producció pel primer de maig feien sabotatges el dia anterior, el 30 d’abril.



Segons altres fonts l’origen d’aquesta data neix del moviment kraker (okupa) holandès. El més d’abril del l’any 1980 els krakers havien convocat una gran quantitat d’actes en contra d’una gran festa que organitzava la reina d’Holanda, amb un cost d’uns 600 milions de les pessetes d’abans.

Tots els actes van ser durament reprimits. La festa es feia el 30 d’abril i durant tot aquell dia a les ciutats d’Holanda van haver-hi grans enfrontaments amb la policia.

L’any següent va ser anomenat l’any contra els bancs i es va aconseguir fer accions a Holanda, Alemanya, Anglaterra i França... quedant instaurat com a dia internacional del sabotatge.